HA…
KR + DE, 2018, 6’
Angol felirattal
R: Nils Clauss, Neil Dowling

„Ha építész lennék, először a ház belsejét tervezném meg. Aztán rátenném a külsejét.” A világ különböző országaiban élő gyerekeket kérdeztek az építészetről, aztán a legjobb mondatokból egy csodálatos, pörgős kisfilmet vágtak össze. Mert hát „az építész olyan, mint egy álmodozó”, csak épp „bármit meg tud valósítani, amit akar”.

GANASHIM
IL, 2016, 2’
R: Tal Granot

Egy családi házat és kertjét bontotta legkisebb alkotó elemeire a rendező, hogy aztán egy meztelen figurával varázsoljon belőlük egészen meghökkentő kollázsokat.

HÁZAK, AHOL LAKTUNK
IT, 2018, 18’
Olasz nyelven angol felirattal
R: Arianna Lodeserto

„Róma a gazdag emberek fővárosa, egy idegen ország központja.” – mondja egy dél-olasz férfi a filmben, aki ennek ellenére, maga is itt próbál szerencsét. Az elmúlt hetven év hang- és filmfelvételeiből vágták össze ezt az egészen izgalmas alkotást, amely az időben ugrálva mutatja be a város lakhatási problémáit. Megszólalnak benne bérlők, forradalmárok, hajléktalanná vált munkások, és az ingatlanfejlesztő is, aki igazi kapitalista logikával indokolja, miért állnak üresen ezrével a bérlakások, miközben rengetegen élnek még a bódévárosban. Az először látszólag össze nem illő filmrészletekből kirajzolódik Róma állandó problémája.

16 KERÜLET, 16 EMELET, 16 EMBER 
AM, 2018, 20’
Örmény nyelven angol felirattal
R: Tatevik Vardanyan

A 16 tömb, 16 emelet, 16 ember Jereván egyik kerületében. A Szovjetunió emléke még mindig az itt élők mindennapjainak része. Már csak azért sem feledkezhetnek meg róla, mert a CCCP betűit – vagyis a birodalom egykori nevének rövidítését – formázó, hatalmas, befejezetlen, monolitikus tömbökben élnek.

ALTIMIR
US+BG, 2016, 18’
Bolgár nyelven angol felirattal
R: Kay Hannahan

Film egy kelet-európai faluról, amelyik végre nem próbál meg sem viccesebb, sem romantikusabb, sem tragikusabb lenni, mint a valóság. Bárhol a világon érdekesek lehetnek ezek a portrék, de számunkra kiváltképp azok: izgalmas észrevenni, mi mindenben hasonlít a bemutatott helyzet a magyarországi falvakéra, és mi mindenben különbözik azokétól.

MEGTÖRT HORIZONT 
NL, 2008, 5’
R: Simone Hooymans

Kialakulhat feltorlódott jégtáblákból egy hatalmas metropolisz? Ebben az animációs filmben könnyedén, persze a végzetét itt sem kerülheti el. Egy város születése és hanyatlása úgy is belefér öt percbe, hogy csöppet sem kapkodják el a történetet.

OTTHON
IR, 2018, 9’
R: Farkhondeh Torabi

A keserédes iráni animációs filmben egy család próbál elköltözni, miután egy új házat látnak a tévében. Az álomházak üres ígéretei a világ minden táján hasonlók.

A GHAZZE-ÉLMÉNY 
LB, 2018, 20’
Arab nyelven angol felirattal
R: Firas El Hallak

Egy városi park kialakítása egy átlagos településen is hatalmas vitákhoz vezet, mert mindenki másra szeretné használni azt. Ghazze városa pedig nem egy átlagos település, hiszen az ott élő tízezer libanoni polgár mellett majdnem kétszer annyi szír menekült kapott ott ideiglenes szállást. Vajon hogyan működik a közösségi tervezés ilyen feszült viszonyok között úgy, hogy ráadásul Ghazze egyetlen nagy közterületéről van szó? További ellentéteket szül az előkészítés, vagy épp segít elsimítani azokat?

CLARABÓIA
HU, 2016, 6’
Magyar nyelven, angol felirattal
R: Máté Albert, Potyondi Gergő

A Tovább Élni Egyesület perbáli gyermekotthonába a BME Középülettervezési Tanszék évről évre szervez építőtábort, ahol a lakók életét megkönnyítő javítási és fejlesztési munkákat építészhallgatók készítik el. 2016 nyarán az Építész Szakkollégium tagjai járdát és tűzrakóteret építettek.

VÁRAKOZÁS
NL, 2018, 6’
R: From form

A film egy nő gyászának alakulását követi nyomon – egy épületen keresztül. A helyszín a Belga St. Niklaas-i Heimolen krematórium, amelynek szimbolikus építészeti stílusa a nő gesztusait tükrözi, ahogyan átéli az elvesztés és az elfogadás folyamatát.


A KÉSZÍTŐKRŐL

A dél-koreai Szöulban élő Nils Clauss számos, nemzetközi fesztiválon bemutatott, és az interneten népszerű zenei videók, rövidfilmek, játékfilmek és dokumentumfilmek tucatjait forgatta, rendezte és vágta. Számos sikeres videoklippet készített, mint például a norvég Röyksopp zenekar számára rendezett “Senior Living” , amelyet kiválasztottak a rangos Saatchi & Saatchi Fiatal Rendezők Bemutatójára Cannesandban, illetve jelöltek az Egyesült Királyság Music Video Award-jára.

Az ír filmkészítő és a videográfus Neil Dowling remek megfigyelő, aki élénk képzelőerővel bír. A „Finding Joy” című filmjét, amelyet maga írt és rendezett, számos nemzetközi filmfesztiválon vetítették, és 2013-ban a Liverpool LiftOff Filmfesztiválon a Legjobb Játékfilm címet kapta. Nemrég a Samsungnak is dolgozott, Leh környékén, az észak-indiai Ladakh tartományban, ahol egy reklamfilmet forgattak.

Tal Granot Izrael külvárosában nőtt fel, ahol minden az utánzás termékének tűnt és soha nem állt össze igazán. Mindig úgy érezte, hogy valami hiányzik. A GANASHIM-ot ez a környezet ihlette, ahol mindennek megvan a maga helye és ideje. Egy ágy, egy út, egy polc, egy tányér, egy parkoló. A hibalehetőségek hiánya ebben a tökéletesen megtervezett környezetben lehetetlenné teszi, hogy romantikus aura vagy titokzatos érzés alakuljon ki körülöttük. Arra törekszik, hogy megtalálja a szűk repedést a meghatározott terek és szerepek között, beleilleszkedjen, és egyre szélesebbre tágítsa, új narratívákat építve az élethez.

Arianna Lodeserto analóg fotózást tanult Róma egyik állami iskolájában, ezenkívül vágást és dokumentumfilm készítést. Gyakran kísérletezik különböző médiumokkal és érdekli az urbanizmus, a talált felvételek és a kísérleti dokumentumfilmek világa. Az első rövidfilmjét “Thirty-seven movies for a home” címmel bemutatták a Locarno Filmfesztiválon.

Tatevik Vardanyan egy örmény-brit művész, akinek képei az emberek és a környezetük közötti kapcsolatot állítják a középpontba. Vardanyan az egykori Szovjetunióban született, és az újonnan alakult független Örményországban nőtt fel, jelenleg pedig Londonban él. Mindig is lenyűgözte a szovjet építészet: amit mások csúnyának tartottak, az számára szép volt, a négyzetek, körök és egységes geometriai minták, amelyek határozott vizuális nyomot hagytak a tájban. Annyira sok történelem van ezekben az épületekben, és a Yerevani 16. kerület sem kivétel. Minden bizonnyal egy olyan hely, ahol 27 évvel a Szovjetunió összeomlása után, a kor öröksége még mindig rezonál a lakosok szemében és gondolataiban.

Kay Hannahan rendező, operatőr, vágó. Munkája azt vizsgálja, hogyan formálja a politikai történelem a mindennapi életet. Az Altimir és Yordan című rövidfilmjeit több mint 30 fesztiválon vetítették világszerte, köztük az Egyesült Államok Nemzeti Művészeti Galériájában, a DocAviv-en és az Ethnografilm-en.

Simone Hooymans rajzokkal és animációval foglalkozik. Simone animációit bemutatták nemzetközi filmfesztiválokon és több díjat is nyertek. A művészt jellemzően naiv stílusáról és hangulatos tájképeiről, valamint színes festékrajzairól ismerik, amiket 3D-s számítógépes technikával kombinál.

Firas El Hallak mozgókép művész és filmkészítő Beirutban. Több rövidfilmet, dokumentumfilmet és zenes videót rendezett. Kutatásának alapja a megfigyelés és a memória kettőssége, valamint a mozgókép által kínált lehetőségek.

A Kyoto-ban élő Michael Lyons kutató és művész. Rövidfilmjeit vetítették számos fesztiválon és kiállításon a világ különböző pontjain. Jelenleg a Ritsumeikan University professzora.