Hogy milyen új építészeti alkotásokra volt legbüszkébb a magyar állam 1969-ben, mikor ez a kisfilm készült? Szerepel benne persze számos középület Tatabányától Debrecenig, kollégiumok, mozik és ipari létesítmények. Megcsodálhatjuk Salgótarján új városközpontját, a frissen átadott balatoni hoteleket, és természetesen a budapesti Körszállót is. Ám mindenek előtt a budavári rekonstrukcióra hívják fel a figyelmünket benne, azon belül is az átalakított Budavári Palotára, mely többé nem a hatalom szimbóluma, hanem a kultúra helyszíne lesz. Nem csak azért érdemes beülni rá, hogy megismerjük a korszak építészetét, de a korabeli propagandafilmes eszközök is tanulsággal szolgálnak.


A TÁMOGATÓRÓL

Építésügyi Filmarchívum

A Lechner Tudásközpont filmarchívuma egy nagy jelentőségű és rendkívül izgalmas építésügyi és építészettörténeti gyűjtemény az 1952 és 1992 közötti időszakból. A csaknem 700 kópia 16 és 35 mm-es filmtekercsekből áll. A filmek zömét az Építésügyi Tájékoztatási Központ és elődszervezetei készítették, ami jól mutatja, hogy milyen fontos volt az akkori vezetés számára az építésügy és az arról való tájékoztatás és gondolkodás irányítása. A filmek több, mint fele digitalizált formában elérhető a Lechner Youtube-csatornáján.
A gyűjtemény különböző filmes műfajok széles palettáját sorakoztatja fel. Találunk köztük szakipari és munkavédelmi oktatófilmeket, művészet- és építészettörténeti filmeket, technológiai filmeket vagy akár építési propagandafilmeket. Az alkotások nagy része szakmailag és filmtörténetileg is értékelhető, az alkotók között ugyanis a korszak nagy jelentőségű szakembereit találjuk. Az építészeti szakértők sorában például Major Mátét és Csaba Lászlót, a filmrendezők névsorában pedig Simó Sándort vagy Ifj. Jancsó Miklóst. Említésre méltók az alacsonyabb nívójú alkotások is, amelyek azonban érdekes kordokumentumok és sokszor szórakoztatóak megmosolyogtatóan bárgyú narratívájukkal. A filmeken lekövethetőek a különböző korszakok zenei trendjei, például a ’60-as évek táncdalzenéi vagy a diszkókorszak hajnala a ’80-as évekből.
Szubjektív válogatásunkban a következő filmeket ajánljuk: a Mielőtt építkezel a magánerős építkezésre buzdít és a típusterveket reklámozza. A Felépült 1964-ben többek között a ’60-as évekbeli nagy építkezéseket veszi sorra, például a József Attila-lakótelepet, vagy a korszak jelentősebb középületei közül a salgótarjáni Karancs Hotelt és a balatoni szállodasort. A szecesszió építészete Budapesten és A városról – Sopron izgalmas műemléki épületek között kalauzolja a nézőt. A Csúszózsalus technológia és a Korszerű fűtésszerelés kiváló műszaki filmek. A propagandajelleget hordozó filmek közül pedig kiemelkedik a mára komikussá vált Mit válasszak és Lakáshasználati propagandafilm. A ’80-as évek eklektikusnak nevezett építészetéről tudósítanak a Mint minden művészet és a Felszabadult építészet című filmek. A képkockákon híres építészek – például Makovecz Imre, Ekler Dezső vagy Bodonyi Csaba – díjnyertes munkái sorakoznak.

Az archívum elérése:
https://www.youtube.com/channel/UC0Nz-6g4Ulv7F1RGSWe452g/videos